Mire elég a kettlebell?
2019. július 16. írta: D. János

Mire elég a kettlebell?

A most indult OldSchool podcast első részének témája a kettlebell volt. Ezen belül is a legtöbb szó arról esett, hogy mire jó a kettlebell és, hogy egyetlen eszközként megállja-e a helyét. Persze, aki arra számít, hogy ezekre a kérdésekre egzakt választ kap, az csalódni fog, ugyanis szakértőink sok mindenben nem voltak azonos véleményen. Persze ez így rendjén is van, hiszen "egyet nem érteni oldschool". Én azt vettem észre, hogy jellemzően, aki kettlebellel kezdte a sportot, azon az állásponton van, hogy elég ez az eszköz önmagában egy teljes körű edzéshez, viszont, aki más eszközöket is megismert előtte és később kezdett kettlebellt használni, jellemzően úgy gondolja, hogy jobb a több eszközös edzés. Abban viszont mindenki egyet értett, hogy a kettlebell köré szerveződő edzéselmélet, mint a csoportos edzés, a progresszió, periodizáció, erő-központúság, stb. vitathatatlanul megállja a helyét.

A továbbiakban leírnám én is, mit gondolok a kérdésről. Elég-e a kettlebell mint - a saját testsúly mellett - egyetlen edzőeszköz? Én úgy gondolom, hogy ez a céltól függ. Nézzünk néhány példát!

Ha az a célod, hogy általában fittebb legyél, a kettlebell tökéletesen elegendő. Mit jelent az általában fittebb? Külső tekintetében nők esetében egy formás kerek fenékkel és keskeny derékkal jellemezhető testalkatot, férfiak esetében atlétikus, de nem testépítő-jellegű kinézetet. Teljesítmény tekintetében képes leszel relatív nagy súlyok megmozgatására és jelentős teljesítmény leadására kifulladás nélkül. Igazából minden olyan képességed meglesz, ami segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel is, ami tulajdonképpen egy katonai kiképzéssel is felér.

Ha célod egy kiegyensúlyozott testépítő fizikum elérése, akkor a kettlebell nem lesz elég, mert nem garantálja minden izom egyenlő mértékű fejlesztését. Ennek megfelelően szintén nem elég ez az egy eszköz, ha tölgyfa vastagságú (és/vagy erejű) combot szeretnél, mert a kettlebellek egyszerűen nem elég nagyok ahhoz, hogy az alsótest maximális erejét és izomtömegét a csúcsra fejlesszék.

Ha a célod egy nagy súly fej-fölé nyomása (sokak szerint ez az élet értelme :) akkor a kettlebell elég lehet. Persze sokat segít, ha változatosabban tudsz edzeni és más alakú eszközöket is megnyomkodni. Nagyon kevesen képesek kinyomni két 48 kg-os kettlebellt, aki képes erre - és mondjuk a testsúlya sincs sokkal 100 kg fölött - az úgy gondolom erő tekintetében az elit kategóriába tartozik.

Ha viszont az erőnövelő célod például valamelyik erőemelő gyakorlattal kapcsolatos, akkor a kettlebell kevés lesz. Sajnos - a kezdőket leszámítva - a kettlebellek nem elég nagyok a guggolás, fekvenyomás vagy deadlift fejlesztéséhez.

Végszóként szeretném hangsúlyozni, hogy teljesen egyetértek a OldSchool edzőtársaimmal abban, hogy a kettlebelúl elterjedésének legnagyobb előnye, hogy behozta a köztudatba az erőn, a progresszív tervezésen és a közösségen alapuló edzést.

c3767c1b-cf12-410d-a61d-4a87e234145d.jpeg

OldSchool edző kollégáim cikkeit a témához kapcsolódóan itt éred el:

Kiss Viktória
Nők a kettlebell mögött

Goldgruber Katalin
Kettlebell preventív szemmel

Galba Zsolt
Miért nem tanítok swinget?

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr7514946116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása