Fekvenyomás, mint egész testes gyakorlat
2019. július 26. írta: D. János

Fekvenyomás, mint egész testes gyakorlat

Egy profi erőemelő számára rendszerint egyértelmű, hogy az erőemelés mindhárom fogásneme teljes test gyakorlat, más-más hangsúllyal. Sokaknak, akik kevésbé tapasztaltak az erőedzésben vagy nem erőnövelő céllal edzenek, furának tűnhet, hogy egy jól kivitelezett fekvenyomásnál a test minden izmának dolgoznia kell. Nehéz is megtanulni, hogy ne csak a felsőtestünk izomzatát, hanem a farizmunkat és a combunkat is használjuk a nyomáshoz.

Ahhoz, hogy triviális legyen a hasizmok, farizom és alsótest bevonása a fekvenyomásba nagy segítség két rávezető gyakorlat: a Bridge Press (hídban nyomás) és a T-Bench Press (t-pados fekvenyomás).

Bridge Press-nél földön fekve kell nyomnunk, miközben - minél magasabb - hídban tartjuk magunkat. Észre fogjuk venni, hogy sokkal könnyebb lesz a gyakorlat végrehajtása, ha a farizmunk és combunk erőteljes feszítésével magas híd pozícióban tartjuk magunkat.

T-Bench Press-nél szintén hídban kell tartani magunkat, viszont a hát felső részével egy padnak támaszkodva, vagyis T alakot képezni a paddal. Itt kissé instabilabb helyzetben leszünk, mint a Bridge Press-nél, ezért még erőteljesebben kell feszítenünk a törzset és az alsótestet is, hogy stabilak maradjunk és jól menjen a nyomás.

A két gyakorlat végezhető rúddal vagy egykezes súlyzóval is. Kézisúlyzóval végezve erőteljesebb lesz az oldalsó hasizmok és a farizom oldalsó részének bevonása, hogy egyensúlyban maradjunk és ne billenjünk ki oldalra.

Ha ezen két gyakorlat legalább egyikét gyakran végezzük, egy idő után triviálissá fog válni, hogy a "hagyományos" fekvenyomást is teljes testből végezzük.

comica1563814304758.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr3514978894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása