Akaraterő és önjutalmazás
2019. augusztus 25. írta: D. János

Akaraterő és önjutalmazás

Az OldSchool podcast legutóbbi része az akaraterőről szólt. Volt benne egy számomra fontos rész, amiről írnék néhány sort. Az önjutalmazás problémája. Konkrétan arra gondolok, amikor valami édességgel - vagy más egészségtelen étellel - jutalmazzuk magunkat, pedig tudjuk, hogy nem fér bele az étrendünkbe. Úgy gondolom ennek 3 szintje van:

  1. "Most többet eszem, mert edzettem, ezért belefér."
  2. "Most megérdemlek egy kis ínyencséget, mert jó munkát végeztem."
  3. "Most rámfér egy kis édesség, mert nagyon stresszes napom volt."

Mind a 3 gondolkodásmód jellemző szinte mindenkire (igen, rám is), viszont mindhárom elfogathatatlan egészség szempontjából. Ettől függetlenül van köztük egyfajta rangsor, mivel az 1. a legkevésbé, a 3. a leginkább káros.

Az első, vagyis, ha edzés után eszünk többet bizonyos esetekben még megbocsátható. Ilyen az, ha tudatosan tömeget növelünk és az izomnövekedés támogatása érdekében tesszük vagy, ha előre tervezetten csaló étkezést tartunk, tudatosan egy nehéz edzés után időzítve. Viszont, ha azért edzünk, hogy fogyjunk vagy, hogy egészségesebbek legyünk, akkor egy túlzásba vitt - edzés utáni - étkezéssel semlegesítjük az edzés pozitív hatásait, így pont nullán leszünk.

Ennél rosszabb a második eset, ahol valamilyen jól végzett - nem edzés - munka jutalmaként eszünk többet vagy nasizunk. Ezzel csak ártunk magunknak hosszabb távon. Persze mindenki ki tudja magyarázni, mennyiszer halottam már, hogy "ezt most megérdemlem, egy nehéz problémát oldottam meg". Teljes mértékben egyet értek, hogy kell  a jutalmazás, de ne egészségtelen étellel jutalmazzuk magunkat! Inkább vegyél magadnak valami - nem ehető - apróságot vagy akár nagyobb dolgot, csak ne olyat, amivel a céljaid ellen dolgozol!

A legrosszabb típusú önjutalmazási szokás a fent említett harmadik. "Stresszes napom volt, ezért megérdemlem ezt a csokit." Sajnos ezt is túl gyakran hallom, de még innen is van lejjebb, ilyennel is találkoztam már: "stresszes napom volt, megérdemlem, hogy megegyem ezt a sütit és kihagyjam a mai edzést". Ennél nagyobb merényletet senki sem követhet el a teste ellen. A stressz önmagában káros, erre még rátesz egy lapáttal, hogy olyan ételeket fogyaszt, amelyek további stresszt jelentenek a szervezetnek (gyulladási folyamatok- és kortizolszint növelése). Az edzés viszont rendkívül hatásos stressz-oldó. A lényeg, hogy a-helyett, hogy édességet ennénk, mert stresszes volt a meló, inkább edzeni kellene, mert azzal tudjuk legjobban levezetni a feszültséget.

A legfontosabb: soha ne egyetek egészségtelen ételt, amikor sok stressz ér, helyette inkább eddzetek, mert az segít a stressz levezetésében!

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115023546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása