Liszt és cukor, de miért?
2020. március 01. írta: D. János

Liszt és cukor, de miért?

Lehetett hallani itt-ott, hogy bizonyos emberek pánikba estek az aktuális járvány miatt (szándékosan nem írom a nevét, mert már volt és lesz is még ilyen) és elkezdték felvásárolni a boltokban a lisztet és cukrot.

Azon túl, hogy semmi ok pánikolni, hiszen olyan óriási túlkínálat van élelmiszerekből, hogy elképzelhetetlen a készletek kimerülése, bennem felmerült a kérdés, miért pont lisztet és cukrot vesznek? Jó tudom, ezek sokáig elállnak és a lisztből lehet kenyeret sütni. De ez akkor is a legprimitívebb baromság, amit ember tehet!

Képzeljünk el egy apokaliptikus szituációt, amikor valóban élelmiszerhiány van a boltokban. Mi lesz azzal, akinek van otthon sok liszt és cukor? Lényegében csak szénhidrátot fog enni (esetleg zsírt is, ha étolajat is vett). Mivel a fehérjebevitele minimális, alaposan le fog gyengülni az immunrendszere és az első fertőzésbe nagy eséllyel bele fog halni. Igen, ha csak szénhidrátot eszel, meg fogsz halni!

A szénhidrát nem esszenciális, a szervezet elő tudja állítani aminosavak lebontásával. A fehérjét alkotó aminosavak viszont esszenciálisak (pontosabban 10 ezek közül) és a szervezet egyetlen aminosavat sem tud előállítani szénhidrátból vagy zsírból (egyikben sincs nitrogén, ami kell az aminosavakhoz). Az immunrendszernek fehérjére van szüksége a működéshez, különben a fehérvérsejtek elpusztulnak.

Az egyetlen értelmes dolog, ha vésztartalék kaját szeretnél otthonra, hogy betárazol fehérjeporból (átlagosan két évig állnak el) és esszenciális zsírokból (halolaj, lenmagolaj).

20200301_085612.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr1315498450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása