A fekvenyomás az egyik legfunkcionálisabb gyakorlat?
2019. október 19. írta: D. János

A fekvenyomás az egyik legfunkcionálisabb gyakorlat?

Kövess Instán: https://www.instagram.com/edzesjatek/

Ebben postban reagálni szeretnék az első Oldschool podcast fekvenyomással kapcsolatos felvetéseire, melyek szerint:

"Sokkal természetesebb a földről felvenni és fej fölé nyomni egy súlyt." - Viki

"Jó most nekiállok nyomni. Mi az első dolog, amit csinálok - lefekszem. Total nonsense." - Zsolti

A fekvenyomás egy horizontális nyomás, ahol a mellizom a legdominánsabb, de segíti őt a hát, váll és tricepsz is. Ebbe a kategóriába tartozik még a fekvőtámasz és a tolódzkodás is (ez vitatható a mozgás nem egyértelmű iránya miatt, de a domináns imok alapján határozottan ide tartozik).

A fej fölé nyomás egy vertikális nyomás, ahol a delták a legdominánsabbak, de dolgozik a tricepsz és a trapézizom is.

Tapasztalataim alapján mind a hétköznapokban, mind a legtöbb sportban messze nagyobb szükség van horizontális, mint vertikális nyomóerőre. Ha végiggondolom nem jut eszembe sok eset, amikor a mindennapokban - edzésen kívül - fej fölé kellett nyomnom valamit. Viszont, ha pl. fel szeretnék kelni fekvő helyzetből, egy horizontális nyomás jellegű mozdulat (fekvőtámasz) sokat segít. Hasonlóan, ha ki szeretnék nyitni egy befelé nyíló ajtót vagy csak eltolni egy tárgyat magamtól, szintén a fekvenyomáshoz hasonló mozdulatot használok.

Sportok területén gondoljunk a küzdősportokra! Nem felfelé ütünk, hanem  kb. abba az irányba amerre fekvenyomásnál is mozgatnánk a súlyt. BJJ-ben, birkózásban és más hasonló sportokban is, amikor leszorítjuk az ellenfelet vagy letoljuk magunkról, horizontális nyomást végzünk. Egy más jellegű példa: barlangászás. Nemrég volt szerencsém kipróbálni és bizony azt vettem észre, hogy a legfontosabb mozdulatok - a kúszáson és mászáson túl - a tolódzkodás és a fekvőtámasz.

Mindezen túl a fekvenyomást azért is fontosabbnak tartom a fej fölé nyomásoknál, mert sokkal nagyobb súlyt lehet vele megmozgatni és így gyorsabban növelhető vele a nyomóerő. Szerintem igen is logikus lefeküdni és fekve kinyomni egy súlyt, hiszen úgy könnyebb. Két megoldás közül miért választanám a nehezebbet? Hogyan juttatjuk fej fölé a súlyt török felállásnál? Lefekszünk, kinyomjuk, majd felállunk vele - így nagyobb súlyt tudunk használni és több izmot dolgoztatunk meg.

comica1571298502879.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr3815233424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása