Életmódváltás 5 könnyű lépésben
2020. szeptember 13. írta: D. János

Életmódváltás 5 könnyű lépésben

Az alábbiakban egy kis erőfeszítéssel végrehajtható tervet szeretnék ismertetni, amivel bárki elindulhat az egészségesebb és fittebb életmód felé. Az egyes lépéseket érdemes a számozásnak megfelelő sorrendben végrehajtani, mert nagyrészt egymásra épülnek. Nem kell velük kapkodni. Ha bármelyik lépcsőfok után úgy gondolod, hogy vársz még a következőre lépsz, semmi probléma. Szokj meg minden lépcsőfokot, váljon az életed részévé, majd utána haladj tovább!

1. Kezdj el edzeni!

Nem feltétlen az edzés az életmódváltás legfontosabb lépése, viszont a sikeres változtatáshoz célszerű ezzel kezdeni. Ez persze sokakat meglep, de gondolj bele! Ha elmész például egy csoportos edzésre, akkor már valamennyire elkötelezted magad. Vettél bérletet, pénzt költöttél rá, bekerültél egy közösségbe, megismerkedtél egy edzővel. Ezek miatt innen nehezebb visszatáncolni. Itt megismerhetsz pár embert, aki motivál és segít a céljaid elérésében. Nem csak maga az edzés, hanem a támogató közösség is fontos. Épp ezért, ha önállóan kezdesz el edzeni, ez nem fog működni. A legjobb, amit tehetsz, hogy elmész egy csoportos edzésre vagy barátokkal közösen kezdtek neki az edzésnek. Az is fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amit szívesen csinálsz, mert, ha minden edzés szenvedés és alig várod a végét, akkor fel fogod adni.

2. Aludj többet és jobban!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos. Ha nem alszol eleget, nagyobb lesz az étvágyad (a szervezet így kompenzál), gyengülni fog az immunrendszered és jelentősen romlik a testi- és szellemi teljesítőképességed. Mindez hosszútávon számos betegséget okozhat. Azért került ez a második pontba, mert az edzés jelentősen megkönnyíti a jó alvást. A szervezeted érzékelni fogja, hogy fizikai munkát végzel és e-miatt jobban igényelni fogja a pihenést, így könnyebben el fogsz tudni aludni és mélyebben is alszol majd. Összességében figyelj arra, hogy minimum 7-8 órát aludj és az alvásod legyen mély. Ha ezt betartod, már önmagában ettől egészségesebb leszel és, ha eddig túlsúlyos voltál, fogyni fogsz.

3. Egyél több fehérjét!

Ha az alvásod rendben van jöhet az életmódváltás következő lépése, az étrendre való odafigyelés. Én nem szeretem azzal kezdeni az étkezési szokások megváltoztatását, hogy mit ne egyél. Inkább megmondom miből egyél többet: fehérjéből. Az emberek általában túl sok zsírt és szénhidrátot esznek és ezekhez képest kevés fehérjét. Pedig a fehérje a legfontosabb és nem csak az izmoknak, hanem az immunrendszernek is. Ráadásul a fehérjét a szervezet kisebb valószínűséggel tárolja el zsírként, mint az összes többi makrotápanyagot. A legjobb amit tehetsz tehát, hogy fehérjedús ételekkel laksz jól. Egyetlen dologra kell figyelned: minden egyes étkezésed tartalmazzon minimum 20 gramm fehérjét. Hogy ezen kívül mit eszel az itt még nem számít. Hamarabb jól fogsz így lakni és a kevésbé kívánatos ételekből már ettől kevesebbet fogsz enni. Az egészségtelen ételekben nincs sok fehérje.

4. Mozogj többet a mindennapokban!

Szintén egyszerű lépés: lépj többet! Próbálj meg többet gyalogolni, akár szállj le hamarabb a buszról munkába menet vagy parkolj távolabb. Érdemes lépésszámlálót használnod és kezdetben arra figyelni, hogy meglegyen a napi 8000 lépés. Egy idő után érezni fogod, hogy ez igazán nem sok és akár növelheted is a lépésszámot 10 - 12 ezerre. Nem kell futnod vagy bármilyen intenzívebb kardiót végezned! A séta bőven elég, már ez is sokat fog segíteni, hogy fittebb legyél és sok kalóriát elégess.

5. Próbáld ki az időben korlátozott étkezést!

Ez az utolsó lépcsőfok. Csak akkor lépj rá, ha a többit már megszoktad. Nem szeretnék hosszan írni róla, mert mára igen szép szakirodalma van. Sok helyen olvashatsz róla, hogy az időben korlátozott étkezésnek (más néven: átmeneti böjt) számtalan pozitív egészségügyi hatása van és bizonyítottan segít a fogyásban is. A lényeg az, hogy iktass be egy időszakot a nap folyamán, amikor egyáltalán nem eszel vagy iszol semmit, amiben kalória van. Egyedül vizet, kávét vagy teát (utóbbiakat üresen) fogyaszthatsz. A böjt időszaka kezdetben 12 óra legyen, majd fokozatosan emeld fel egészen 16 órára. Én például este 9 körül eszek utoljára és másnap 13 körül "reggelizek".

Ennyi az egész. Mire az ötödik lépés is a mindennapjaid részévé válik, teljesen ki leszel cserélve, ezt garantálom.

maximilien-t-scharner-fd0ga_kjtwm-unsplash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr2416199700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása