Saját testsúlyos erőemelés
2019. március 31. írta: D. János

Saját testsúlyos erőemelés

A cím a többség számára kicsit furán hangozhat. Mintha két irányzat keveredne benne: a saját testsúlyos edzés és az erőemelés. Valójában a “saját testsúlyos erőemelés” nem más, mint a progressive calisthenics - véleményem szerinte legjobb - magyar fordítása. A calisthenics nem gimnasztika, nem torna, mert nem az olyan torna elemeken  van a fő hangsúly benne, mint pl. a gyűrűn végzett különböző gyakorlatok, hanem a maximális feszítést igénylő, nehéz erőgyakorlatokon, mint pl. az egykezes fekvőtámasz.

Ha megnézitek a progressive calisthenics “legősibb szent könyvét”, a Fegyencedzést, még csak a muscle up sem szerepel benne. Ellenben van benne maximális feszítést igénylő guggolás, nyomás és húzás. Az erőemelés egy olyan sport, amit úgy is végezhetünk, hogy a testünket használjuk súlyzónak.

A fentiek alapján felmerül a kérdés: mitől lesz egy edzés erőemelő edzés?

  • guggoló, nyomó és húzó gyakorlatokat végzünk;
  • legtöbbször 1 és 5 közötti ismétlésszámmal dolgozunk;
  • a terhelés az egy ismétléses maximum 70 és 100%-a között van.

A rúddal végzett guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból álló edzés mellett ide tartozik az egylábas guggolásból, egykezes fekvőtámaszból és húzódzkodásból felépülő edzés is.

Ahogy Pavel Tsatsouline mondta “az erő a legfontosabb képesség, minden más képesség alapja”, semmi értelme nincs más fizikai képességeket fejleszteni, amíg nem vagyunk elég erősek. Azt javaslom tehát, végezzetek erőedzést - azaz erőemelést a fenti értelemben - akár súlyzókkal a teremben, akár saját testsúllyal a játszótéren.

d3fbfc38-d7ed-4af4-b7a2-db0f6d966480.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614728413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása