Miért az erőemelés a legjobb sport?
2020. október 04. írta: D. János

Miért az erőemelés a legjobb sport?

Ez a cikk egy picit provokatív lesz. Aki olvas tudja, hogy az erőemelés a kedvenc sportom, így nem meglepő, hogy a legjobb sportnak tartom. Viszont a továbbiakban érvelni is szeretnék mellette, hogy miért gondolom így. Nyilván sokan nem fognak ezzel egyet érteni, ami nem is baj. Viszont nekik is ajánlom, hogy ismerjék meg a nézőpontomat.

Nem igényel egész embert

Sok más sporttal ellentétben nincs szükség mindennapos edzésre. Erőemelőként heti 2 - 3 edzéssel is szép eredményeket lehet elérni. A legtöbb versenyző nem is edz heti háromnál többet. Az étrendet sem kell olyan szigorúan venni, mint egy például egy testépítő esetében. Érdemes rá figyelni persze, de nem kell az életünket köré szervezni. Időnként még a rövidebb kihagyások is beleférnek, mert az erő olyan képesség, ami sokáig megmarad.

Idősen is el lehet kezdeni

Ismerünk erőemelőket, akik 50 - 60 éves korukban kezdtek el edzeni és Masters IV. kategóriában értek el szép eredményt. Az erőt és izomtömeget minden életkorban lehet - és kell is - fejleszteni. Sőt, minél idősebbek vagyunk annál fontosabb az izomtömeg és erő fejlesztése vagy legalább a szinten tartása. Ha elhanyagoljuk az izmainkat, a kor előrehaladtával egyre gyorsabban fognak leépülni. Erőedzéssel viszont ez a folyamat megfordítható!

Szimmetrikus

Nagy előnye ennek a sportnak, hogy minden versenyszám bilaterális, szimmetrikus. Sok sportban a sérülés egyik fő oka az unilaterális (egyoldalú) terhelés. Nem véletlen, hogy az erőemelés az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sport. Szimmetrikusan erősíti a gerinc- és ízület menti izmokat is, így a későbbi hátfájástól vagy ízületi fájdalmaktól is megkímélhet.

Az erő hatása más képességekre

Az erő a legfőbb képesség, mely hatással van más képességekre is. Az erő fejlesztése mindig elsődleges kell, hogy legyen például az állóképességgel szemben. Gondoljunk bele: amíg nincs annyi erőd, hogy egy gyors 100 méteres sprintet teljesíts, addig miért kellene hosszú távon futnod? Először legyél elég erős ahhoz, hogy rövid távon jól teljesíts, a kitartás fejlesztésének csak utána van értelme!

Egészség

A nagy súllyal végzett, összetett erőnövelő gyakorlatok nem csak az testi erőre és izomtömegre vannak pozitív hatással. Általában ellenállóbbá tesznek, például a betegségekkel és a sérülésekkel szemben is. Egy erősportoló sokkal gyorsabban épül fel egy betegségből vagy egy balesetből, mint egy átlagember. Továbbá az olyan kor előrehaladtával jelentkező betegségek is elkerülik az erőemelőket, mint a csontritkulás vagy a demencia.

2013-06-14-my-hero.jpg

Néhány forrás:

https://youtu.be/CG-hhmwjSWE

https://difficultrun.nathanielgivens.com/2013/06/14/sy-perlis-is-my-hero/

https://www.peakendurancesport.com/endurance-training/strength-conditioning-and-flexibility/strengthen-endurance-time-go-heavy-performance/

A bejegyzés trackback címe:

https://azedzesjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116207512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása